misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Cukierkowy kakaowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto jest proste w wykonaniu i jednoczenie bardzo smaczne

Cukierkowy kakaowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukierkowy kakaowiec

 

  • 1 kostka margaryny (25 dkg)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 kopiate łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:

Cukierkowy kakaowiec
Margarynę kroimy na kilka mniejszych części. Wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Stawiamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy. Gdy składniki się połączą a masa zagotuje zdejmujemy z ognia. Odlewamy 1/3 szklanki masy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do większej części masy dodajemy jajka i miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiemm do pieczenia. Ciasto wkładamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masę, którą wcześniej odłożyliśmy podgrzewamy by była płynna i polewamy nią juz przestudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi cukrowymi ozdobami. U mnie dekorują zawsze dzieci :) Smacznego!!
Cukierkowy kakaowiec
Pyszne
Cukierkowy kakaowiec
Zanim dodacie pozostałe składniki masa musi być wystudzona
Cukierkowy kakaowiec
Keksówkę posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia przed wlaniem ciasta

Tagi:

jajko jajka