edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Okrągłe cukinie zapiekane z przepysznym nadzieniem to danie, które wyjątkowo elegancko prezentuje się na talerzu, a że również wspaniale smakuje, z pewnością zachwyci domowników i gości

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem

Składniki:

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem

1.

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem
Cukinie wydrążyć uważając, aby nie przebić ścianki.

Cukinie umyć, odciąć czapeczki z ogonkiem, środek wydrążyć pozostawiając ścianki o grubości nie większej niż 1 cm. Z wydrążanych kawałków usunąć części z gniazdem nasiennym, pozostały miąższ posiekać.

2.

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem
Na rozgrzanym oleju udusić pora, miąższ cukinii i pomidora.

Oczyszczonego pora posiekać. Pomidora umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki, miąższ drobno posiekać.

Pora zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekany miąższ cukinii, a kiedy nieco zmięknie, dołożyć pomidora. Dusić do odparowania sosu.

3.

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem
Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Masę warzywna wymieszać z grillowanym kurczakiem, ugotowanym ryżem i cheddarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.

4.

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem
Oprószone solą cukinię dokładnie napełnić farszem.

Cukinię oprószyć w środku solą i napełnić farszem.

6.

Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem
Upiec do miękkości.

Cukinię przykryć czapeczkami i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do miękkości.