Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cukinia nafaszerowana kaszą i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane gałązki selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego, pokrojonego z kostkę pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zostawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy drobno pokrojony (lub tarty) ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ. Tak wydrążone cukinie faszerujemy kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną oliwy, skrapiamy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny. Przed podaniem kroimy na plastry.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
W tym czasie gdy kasza się gotuje przygotowujemy warzywa
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Z kaszy warzyw i mozzarelli robimy farsz
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinie myjemy i obieramy w paski i pozbywamy się pestek
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Odpowiednio przygotowane cukinie faszerujemy