peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od jakiegoś czasu pozostaję pod urokiem cukinii. Oto przepis na przepyszną, cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i warzywami. Danie szybkie i zdrowe, i bezglutenowe. Zapraszam :-)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Pieczarki i czerwoną paprykę myjemy a następnie osuszamy. Pieczarki oraz cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego - drobno siekamy. 

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy posiekane pieczarki - lekko solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki puszczą wodę i lekko ściemnieją dodajemy czerwoną paprykę - przez chwilę razem podsmażamy.

Cukinie myjemy, osuszamy - przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Wydrążone cukinie odkładamy do blachy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Wydrążony miąższ cukinii siekamy i dodajemy do duszonych pieczarek - chwilę razem podgrzewamy.

Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane papryczki piri piri i ajwar. Mieszamy do równomiernego połączenia się składników - doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie (nadzienie układamy z lekką górką).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed około 30 minut. Na ostatnie pięć minut cukinię posypujemy startym żółtym serem.

Podajemy na ciepło.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - przed pieczeniem