Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Cukinia faszerowana kaszą z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Inna wersja faszerowanej cukinii.

Cukinia faszerowana kaszą z mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszą z mięsem

 

  • 3 szt- cukinia lub kabaczek,
  • 100 g- kasza jęczmienna,
  • 300 g- mięso,
  • 1 szt- cebula,
  • 1 ząbek- czosnek,
  • 1 szt- jajo,
  • 1 łyżeczka- majeranek,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • olej do smażenia,
  • 250 ml- ser biały mielony,
  • 3 szt- ząbek czosnku,
  • 1 pęczek- natka pietruszki,
  • kilka pomidorków do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszą z mięsem
Cukinie lub kabaczki umyć. przekroić na połówki( w pionie) a potem wydrążyć łyżeczką. Przygotować farsz. Ugotować woreczek kaszy jęczmiennej. Mięso obgotować w wodzie z odrobiną soli lub tak jak ja wykorzystać resztki pieczeni z poprzedniego dnia. Zmielić mięso, zetrzeć na tarce cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, dodać kaszę, wbić jajo i wszytko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Nałożyć farsz łyżeczką w cukinie. Ułożyć je w rondlu. Podlać szklanką wody oraz dwoma łyżkami oleju i dusić pod przykryciem około 20-25 minut. Z mielonego twarogu i zmiażdżonego czosnku przygotować sos czosnkowy. Gotową cukinię posypać zieleniną i podawać z sosem czosnkowy oraz pomidorkami koktajlowymi.Smacznego.
Cukinia faszerowana kaszą z mięsem
Cukinię umyć, przekroić na połowę a potem wydrążyć łyżeczką.
Cukinia faszerowana kaszą z mięsem
Przygotować farsz z ugotowanej kaszy, mielonego mięsa, doprawić do smaku.
Cukinia faszerowana kaszą z mięsem
Faszerowane cukinie podlać wodą i olejem a następnie dusić pod przykryciem.