kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

Składniki:

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • 2 średnie cukinie
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • czarne oliwki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 200 g kaszy kuskus
  • bulion warzywny lub wieprzowy
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

1

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.
Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn.

2

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy.

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.

3

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy

Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.

4

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Przygotowane wcześniej cukinie napełniamy farszem.

Farszem wypełnimy wydrążone cukinie.

5

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Ścieramy parmezan i posypujemy wierzch cukinii. Zapiekamy.

Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.