Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Cukinia faszerowana warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinię najczęściej faszeruję mięsem. Tym razem naszła mnie jednak ochota na danie jarskie. Tak powstały łódeczki z cukinii z farszem warzywno-pieczarkowym.

Cukinia faszerowana warzywami i pieczarkami

Składniki:

Cukinia faszerowana warzywami i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana warzywami i pieczarkami
Pieczarkami, jedną cukinię, bakłażana, paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy odparuje woda z pieczarek, wrzucamy pokrojone warzywa oraz pomidory z puszki, dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

W czasie, gdy duszą się warzywa, pozostałe cukinie kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 10 minut. Następnie wyjmujemy miąższ, kroimy go i wrzucamy do duszących się warzyw i pieczarek. Łódeczki z cukinii solimy, wypełniamy farszem, wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Na 15 minutach przed końcem pieczenia posypujemy łódeczki serem.