edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 982]

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Farsz mięsno ryżowy z przyprawą gyros dobrze smakował zapieczony zarówno z cukinią, jak i z papryką.

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa

Składniki:

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa

 

  • okrągła cukinia
  • 3 czerwone papryki
  • 50 dag mielonej szynki
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros (lub według smaku)
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki – u mnie mrożona
  • sól

Sposób przygotowania:

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa

1.

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa
Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawą.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, zeszkloną cebulą i przyprawą gyros.

2.

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa
Dodać natkę pietruszki - z braku świeżej użyłam mrożonej.

Dodać natkę pietruszki i jeśli zachodzi taka potrzeba, jeszcze doprawić do smaku.

3.

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa
Osolone wewnątrz warzywa napełnić farszem.

Warzywa umyć, z wierzchu odciąć czapeczki z ogonkami. Cukinię wydrążyć, z papryki usunąć gniazda nasienne i białe błonki.
Warzywa oprószyć w środku solą, napełnić farszem, przykryć czapeczkami i ustawić w naczyniu żaroodpornym.

4.

Cukinia i papryka z farszem o smaku gyrosa
Warzywa upiec do miękkości, podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Piec w temperaturze 180 stopni – paprykę przez około 30 minut, cukinię nieco dłużej.