Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Cukinia / kabaczek w puchatym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna przekąska, która nie wymaga wielu czynności do przygotowania. Świetnie smakuje z ulubionym sosem lub bez żadnych dodatków.

Cukinia / kabaczek w puchatym cieście

Składniki:

Cukinia / kabaczek w puchatym cieście

kabaczek / cukinia

  • 1 kabaczek / cukinia
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 szczypta tymianku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia / kabaczek w puchatym cieście
Kabaczka / cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić w plasterki. Krążki oprószyć solą, pieprzem i papryką.

Jajko wymieszać z mąką i wodą (ilość wody taka, aby ciasto było gęste i lejące się)aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Ciasto przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. W dużej łyżce (trzymać ją nad miską z ciastem) rozmieszać sodę z octem.

Mieszankę (uwaga, bo będzie mocno się pienić) od razu wymieszać z ciastem. Kabaczka / cukinię dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.

Smażyć na złoto z obu stron. (Olej rozgrzać, nie żałować tłuszczu.) Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.