cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukinia nadziewana mięsem w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne danie obiadowe /lub na kolację/ z cukinii nadziewanej mięsem mielonym.

Cukinia nadziewana mięsem  w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziewana mięsem w pomidorach

 

  • 4-6 szt młodej zielonej cukinii
  • ok.300 g mielonego mięsa mieszanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 młoda cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta /jeśli wymaga/
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/
  • 400 g pokrojonych pomidorów w zalewie / w puszce lub kartonie, świeże najlepsze/
  • 1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
  • kilka listków zieloej pietruszki lub bazylii
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana mięsem w pomidorach

-Cukinie umyć , jeśli   długie  przekroić na pół i opróżnić wnętrze .


-Miąższ  ze środka zachować. Można drobno pokroić i dodać  go farszu lub do sosu w trakcie gotowania warzyw.


-Mięso przełożyć do miski, dodać drobniutko pokrojoną cebulę ,zmiażdżony czosnek, jajka, ser ,  przyprawy .


-Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub bazylię  i starannie wymieszać.


-Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odpowiednio bułkę tartą.


-Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrza cukinii.


-Jeśli mięsa jest za dużo można uformować dodatkowo okrągłe pulpeciki. 


-Rozgrzać oliwę /lub olej /na dużej patelni z grubym dnem.


-Przełożyć nadziane cukinie , pulpeciki  i smażyć z każdej strony kilka minut,


-Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa/do miękkości/  ok.30 minut pod przykryciem /od czasu do czasu delikatnie przemieszać /.Można  dodać również miąższ ze środka  cukinii.


-10 minut przed końcem gotowania dodać świeży/ lub mrożony /zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Gotową cukinię nałożyć na talerze, polać powstałym sosem pomidorowo-groszkowym  i podawać z dodatkiem pieczywa /kto lubi może dodać ziemniaczki/.

Z nadwyżki farszu można przygotować pulpeciki , a jeśli jest go zbyt mało cukinię można nadziać cienką parówką i dusić razem.





 

Cukinia nadziewana mięsem  w pomidorach
Cukinię umyć jeśli wymaga przekroić na pół i wydrązyć miąższ.
Cukinia nadziewana mięsem  w pomidorach
Przygotowanym farszem napełnić wydrązone otwory.
Cukinia nadziewana mięsem  w pomidorach
Cukinie podsmazyć z kazdej strony dodać pomidory bulion miązsz i dusić do miekkości.
Cukinia nadziewana mięsem  w pomidorach
Pod koniec gotowania dodac zielony groszek.