SUPERPRZEPIS

Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką Więcej zdjęć (7)

Cukinia z ryżem, warzywami, szynką i grzybami to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie obiadowe lub przekąska.

Składniki:

Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone boczniaki, poddusić. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Boczniaki połączyć z ryżem, papryką i szynką, doprawić do smaku solą czosnkową, sosem sojowym i pieprzem, ostudzić. Wlać białko z jajka, wymieszać.

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i blanszować 4-5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Posypać startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15-20 minut.

Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Na łyżce oliwy poddusić cebulę i boczniaki
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną paprykę i szynkę
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Przygotowane składniki wymieszać z ryżem i doprawić do smaku.
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ.
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Do blanszowanych cukinii włożyć nadzienie i ułożyć w naczynku żaroodpornym.
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Posypać żółtym serem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.