dendritic_spine

dendritic_spine

Kucharz
[Przepisów: 3]

Cukinia po studencku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tę potrawę przygotowywałam sobie na Erasmusie w południowej Francji, gdy jedyne, na to mnie było stać, to tamtejsza cukinia i pomidory. W warunkach bardziej cywilizowanych może nam posłużyć np. jako jarzyna do obiadu we włoskim stylu albo sos.

Cukinia po studencku

Składniki:

Cukinia po studencku

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia po studencku

ETAP 1:

1. Cukinię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
2. Pomidory zalać wrzątkiem na ok. 30 sekund, wrzątek zlać. Pomidory obrać, cienko pokroić i wyciąć zdrewniałe środki.
3. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cukinię. Lekko osolić. Smażyć, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
4. Wrzucić pokrojone pomidory. Dorzucić do smaku oregano, rozmaryn i /lub bazylię, wedle preferencji. Smażyć na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i prawie się rozpuszczą. Im dojrzalsze pomidory, tym lepszy efekt.
5. Pod koniec smażenia dodać odrobinę pieprzu do smaku.

I już! Można podawać jako dodatek do obiadu we włoskim stylu, zjeść jako lekką kolację, a nawet dodać do spaghetti.


Tagi:

dania warzywa