Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Cukinia w panierce wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Panierowana cukinia to jedno z moich ulubionych dań z cukinią w roli głównej. Wyśmienicie smakuje np. z sosem czosnkowym.

Cukinia w panierce wg Megg

Składniki:

Cukinia w panierce wg Megg

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w panierce wg Megg
Cukinię obrać, pokroić w plastry o średnicy ok. 1 cm. Wodę zagotować z niewielką ilością soli i wrzucić plastry cukinii. Gdy woda wraz z cukinią się zagotuje, wyjąć cukinię i pozostawić do wystudzenia. Przygotować składniki do panierki:mąkę, bułkę tartą oraz jajko roztrzepać z solą czosnkową o raz pieprzem. Plastry cukinii panierować w mące, później roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach i podawać na ciepło np. z sosem czosnkowym.