gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Cukinia w panierce z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną cukinię w sosie musztardowym podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - szybko i smacznie.

Cukinia w panierce z sosem musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w panierce z sosem musztardowym

 

sos musztardowy

  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Cukinia w panierce z sosem musztardowym
Cukinię myjemy i osuszamy. Po czym kroimy w plasterki i przyprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Przyprawione plastry cukinii maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Z wody i kostki rosołowej gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy musztardę, mieszamy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą (mała ilość).

Sos wylewamy na półmisek i układamy w nim usmażone plastry cukinii.
Cukinia w panierce z sosem musztardowym
Plastry cukinii przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.
Cukinia w panierce z sosem musztardowym
Przyprawione plastry cukinii panierujemy.
Cukinia w panierce z sosem musztardowym
Pnaierowaną cukinię smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Cukinia w panierce z sosem musztardowym
Do gotującego się bulionu dodajemy musztardę.