gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Cukinia w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną cukinię w sosie koperkowym podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - jest pyszna, a do tego szybka w przygotowaniu.

Cukinia w sosie koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia w sosie koperkowym

 

Sos:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • pęczek koperku
  • 60 ml śmietanki 12%
  • 1 płaska łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Cukinia w sosie koperkowym
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Sos:

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy, dodajemy do bulionu i gotujemy przez chwilę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Cukinię wykładamy na talerz i polewamy sosem koperkowym.
Cukinia w sosie koperkowym
Panierowaną cukinię smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Cukinia w sosie koperkowym
W rondelku przygotowujemy sos koperkowy.

Tagi:

cukinia