migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia w zalewie gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku po raz pierwszy robiłam ogórki w zalewie gyros i bardzo nam zasmakowały. Zrobiłam spory zapas. Ogórki już mi się skończyły, ale mam jeszcze cukinię, więc postanowiłam że z niej też zrobię trochę tej pysznej sałatki.

Cukinia w zalewie gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w zalewie gyros

 

  • 2,5 kg młodej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (25-30 g)

Sposób przygotowania:

Cukinia w zalewie gyros
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i pokroić w plastry (te końce nieco grubsze pokroiłam w pół plastry). Pokrojoną cukinie przełożyć do miski. Posolić i dokładnie wymieszać, odstawić.

W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki.

Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros.

Ponownie wszystko wymieszać aby cukier prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą.

Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami.

Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.

Zpodanych składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml.  
Cukinia w zalewie gryros
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i pokroić w plastry (te końce nieco grubsze pokroiłam w pół plastry).
Cukinia w zalewie gryros
W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry.
Cukinia w zalewie gryros
Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać.
Cukinia w zalewie gryros
Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą.