motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Cukinia z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka z cukinii i kalarepki to moja propozycja przetworów na zimę. Tak przygotowana sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!

Cukinia z kalarepką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia z kalarepką

 

  • 2 kg cukinii
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 kalarepki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl octu
  • 0,5 szkl oleju
  • 0,5 główki czosnku

Sposób przygotowania:

Cukinia z kalarepką
Wszystkie przygotowane składniki na sałatkę obieramy, myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w grubsze kółeczka. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo ścieramy obrane kalarepki. Dodajemy pokrojone w piórko cebulkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Dajemy do słoików delikatnie ugniatając. Do każdego słoika dolewamy powstałego soku. Przygotowaną sałatkę pasteryzujemy 15 minut.
Cukinia z kalarepką
Wszystkie produkty obieramy i myjemy, następnie osuszamy
Cukinia z kalarepką
Obraną cukinię kroimy na grubsze kółeczka
Cukinia z kalarepką
Marchewkę, kalarepkę ścieramy. Cebulę kroimy w piórko
Cukinia z kalarepką
Do sałatki dodajemy wszystkie pozostałe składniki
Cukinia z kalarepką
Przygotowaną sałatkę dajemy do słoików