katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Cukinia zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młodziutka cukinia była bardzo smaczna. Miałam zieloną i żółtą. Została zjedzona w większości z ketchupem.

Cukinia zapiekana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia zapiekana

 

  • cukinia młoda 4 szt
  • mięso mielone ok 40 dag
  • ryz ugotowany 1 woreczek
  • ser żółty starty ok 3/4 szkl
  • czosnek 1 duży ząbek
  • cebula 1/2 szt
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowy. Wydrążamy środek cukinii i oprószamy solą.

Odwracamy cukinię wydrążeniem do dołu.

Do mięsa dodajemy ryż, ser, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem.

Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Napełniamy przygotowane połówki cukinii i oprószamy wiórkami masła.

Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do miękkości ok 30 min.
Cukinia zapiekana
Upieczona cukinia wyszła właśnie z piekarnika.