gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Cukinia zapiekana według Gosi.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo pyszna zapiekana cukinia.

Cukinia zapiekana według Gosi. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana według Gosi.

 

  • 1 wieksza cukinia
  • 1 woreczek ryzu
  • 1/2 marchewki
  • 10-15 pieczarek zalezy od wielkosci
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 2 łyzeczki oregano suszone
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyzkI masła do smazenia

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana według Gosi.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy obieramy szatkujemy na drobno lub jak kto woli,dusimy na masle z pokrojoną cebulą, studzimy. Cukinię myjemy przecinamy na pół,wydrązamy srodek.Kazdą połowkę cukini wykładamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.Robimy farsz do pieczarek dodajemy ryz ,startą marchewkę,trochę pokrojonego miąszczu z cukini bez pestek ,doprawiamy solą i pieprzem.Oregano sypiemy na rękę i rozcieramy w dłoniach aby wytworzyły się olejki eteryczne.Farsz dokładnie wymieszać i włozyć do cukini.Cukinie włozyć do naczynia do zapiekania ,na dno naczynia mozna wsypać łyzkę przyprawy kucharek,vegeta..Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st na30-40minut.Do farszu mozna dodać trochę startego zółtego sera albo posypac serem pod koniec .pieczenia.
Cukinia zapiekana według Gosi.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie studzimy..
Cukinia zapiekana według Gosi.
Usmazone pieczarki wymieszać z ryzem i marchewką.
Cukinia zapiekana według Gosi.
Cukinię przecinamy wydrązamy srodek i wykładamy szynką.
Cukinia zapiekana według Gosi.
Cukinie napełniamy farszem układamy w naczyniu do zapiekania.