BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Cukinia zapiekana z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam smaczną cukinie zapiekaną z ryżem. Smaczne, pożywne i syte danie dla każdego kto lubi cukinie.

Cukinia zapiekana z ryżem

Składniki:

Cukinia zapiekana z ryżem

 

  • cukinia średnia 2 szt,
  • cebulka zielona 1 pęczek z cebulkami,
  • kiełbasa śląska około 400 g,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • ryż długoziarnisty 100 g,
  • pomidor większy 1 szt,
  • olej do smażenia 2 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz mielony do smaku,
  • śmietana 1/4 szklanki,
  • bulion warzywny 1/4 szklanki,

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z ryżem
Średniej wielkości cukinie umyć, a następnie pokroić w cienkie plastry. Zieloną cebulkę pokroić na większe kawałki podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebulki i wymieszać. Dodać pokrojony pomidor oraz suchy ryż i przyprawy, ponownie wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem lub oliwą.

Do wysmarowanego naczynia układać warstwę cukinii, na cukinie farsz ryżowy, lekko oprószyć solą i pieprzem oraz posiekanym zielonym koperkiem.

Następną warstwę układamy tak samo. Całość zalać warzywnym bulionem i polać śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. na 50 - 60 min.

Po upieczeniu polać keczupem, posypać posiekanym koperkiem oraz plasterkami cukinii.