Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

cukiniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

błyskawiczne i pyszne placuszki

cukiniaczki

Składniki:

cukiniaczki

 

  • 1 spora cukinia,
  • 100g żółtego sera (
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek (lub inne zioła wg uznania),
  • sól, pieprz,
  • mąka (ile zabierze),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

cukiniaczki
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół , wydrążamy pestki, następnie ścieramy na tarce.

ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).

Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron.

Najlepiej smakują na zimno