Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Cukiniowa ze szmaciakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech

Cukiniowa ze szmaciakiem

Składniki:

Cukiniowa ze szmaciakiem

 

  • 1 nieduża cukinia żółta,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebulka,
  • 1/3 strąka papryki żółtej,
  • 1 niezbyt duży owocnik szmaciaka,
  • 3-4 szkl. bulionu z kurczaka,
  • 3 garści makaronu ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 strączka chili,
  • do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowa ze szmaciakiem
Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.



Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.



Lekka, ale delikatna zupa - słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem - po prostu pycha!