Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

SUPERPRZEPIS

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nieco inna forma faszerowanych cukinii - okrągłe "garnuszki" wypełnione aromatycznym mięsem i zapieczone z kilkoma wiórkami mozzarelli w formie "pokrywki". Myślę, że z powodzeniem można je również przykryć ciastem francuskim - dla lepszego efektu.

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną

Składniki:

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną

 

  • cukinie okrągłe - mogą być zarówno żółte, jak i zielone - jednak te żółte są delikatniejsze w smaku
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu
  • 1/2 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić przyprawą typu maggi)
  • 20 dag żółtej mozzarelli
  • 1 jajko
  • oregano suszone, sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • ew. natka pietruszki do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną

1. Przygotowanie farszu - smażenie mięsa.

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną
Zeszkloną cebulę przesuwamy na bok, a na patelnię wrzucamy mięso. Smażymy aż zrobi się szare. Potem dolewamy bulion, pomidory i sos sojowy i dusimy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą należy zeszklić. Zeszkloną cebulę przesuwamy na bok, a na patelnię wrzucamy wołowinę. Po chwili mieszamy mięso z cebulą. Podsmażamy aż mięso zrobi się szare (8 - 10 min.). Potem wlewamy na patelnię passatę, sos sojowy i bulion. Dusimy pod przykryciem przez 35-40 min. Pod koniec duszenia można na 10 min. odkryć patelnię aby odparować płyn. Solimy i pieprzymy do smaku.

2. Przygotowanie cukinii.

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną
Tak wygląda wydrążanie cukinii aby uformować z nich "kociołki"

Cukinie bardzo dokładnie myjemy. Następnie odcinamy czapeczki od strony ogonka. Tak przygotowane cukinie wydrążamy, pozostawiając pod skórką ok. 0,5 cm miąższu. Najłatwiej i najszybciej wykonać to łyżeczką do melona.

3. Przygotowanie farszu - dalszy etap.

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną
Łączymy wszystkie składniki farszu, mieszamy i możemy wkładać go do cukiniowych kociołków.

Dobrze jest teraz włączyć piekarnik aby był gotowy do wstawienia kociołków (180 st. C + termoobieg)
Wydrążony miąższ z cukinii (nie cały gdyż jest go dość dużo - ja użyłam ok. 2/3, wybierając te części bez ziarenek) - kroimy w kosteczkę. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i krótko podsmażamy. Wrzucamy pokrojony miąższ cukinii i smażymy ok. 2-3 min. Po tym czasie cukinia może puścić wodę - wówczas należy ją odlać przed dodaniem mięsa, bo farsz będzie zbyt rzadki.
Następnie do podsmażonej cukinii dodajemy gotowe mięso, jajko, ok. 1/2 łyżeczki oregano, połowę startej mozzarelli i mieszamy.

4. Napełnianie kociołków i pieczenie.

Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną
Tak przygotowane "kociołki" wstawiamy do piekarnika.

Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180 st. C + termoobieg) na 25 min.

Tagi:

cukinia