Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukiniowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczne muffinki z dodatkiem cukinii.

Cukiniowe muffinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukiniowe muffinki

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta sody
  • 1 i 1/3 szklanki startej cukinii

Sposób przygotowania:

Cukiniowe muffinki
Do miski wsypać sypkie składniki i dokładnie je wymieszać. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek), dodać ją do sypkich składników. Dodać do nich również jajko, sok z cytryny i olej. Wszystko wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto rozłożyć do wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką (lub wyłożonych papilotkami) foremek do muffinek. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Z tego przepisu wyszło 12 muffinek.
Cukiniowe muffinki
Wszystkie sypkie składniki wsypane do miski.
Cukiniowe muffinki
Cukinia olej jajko i sok z cytryny dodane do sypkich składników.
Cukiniowe muffinki
Natłuszczone foremki do muffinek wypełnione ciastem.