Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny duszony łosoś na wyrafinowanym tagiattele z cukini.

Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na cieniutkie paseczki przypominające do złudzenia makaron tagiattele. Obieramy do momentu pestek, które rozgotowałyby się. Następnie gotujemy cukinię w lekko osolonej wodzie przed maksymalnie 2 minuty. Po wyjęciu z wrzątku wkładamy na chwilę do zimnje wody co sprawi, że cukiniowe płatki będą jędrne i nie stracą koloru. Następnie na patelni smazymy posiekane ząbki czosnku oraz listki bazylii dodając 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy. Pod koniec wrzucamy na patelnię również cukinię aby delikatnie przeszła smakiem ziół. Łososia nacieramy oliwą, suszoną bazylią, solą oraz papryką i zawijamy w folię aluminiową. następnie kładziemy na rozgrzaną patelnie i smażymy ok 15-20 minut. W ten sposób uzyskamy zdrowego łososia bez zbędnego tłuszczu, który bedzie soczysty. Następnie kilka listków bazylii miksujemy z oliwą tworząc proste pesto, które uwieńczy dzieło. Po przygotowaniu wszystkich składników układamy cukiniowe tagiattele a na nim łososia z odrobiną bazyliowego pesto. Podajemy z cząstkami
Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Cukinię kroimy na drobne paski urzywając obieraczki.
Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Cukinię gotujemy najwyżej 2 minuty aby się nie rozgotowała.
Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Na oliwie podsmażamy czosnej oraz bazylię.
Cukiniowe tagiattele z duszonym łososiem
Łososia dusimy w folii aluminowej na patelni.