Cupcakes to dzieło sztuki

  • 2

Duet cukierniczy So Sweet Project opowiada jak przygotować ciasteczka cupcakes, żeby były pyszne i kolorowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cupcakes to dzieło sztuki
Marta Chowaniec: Cupcake czy muffin teoretycznie to proste i szybkie w przygotowaniu ciastko. Co decyduje o jego smaku?

So Sweet Project: Dobrze smakuje tylko wtedy, gdy jest świeży. O jego smaku decyduje także to, jakie dodamy do niego składniki.

Jednak cupcake to nie to samo co muffin. Przy cupcake nie dzielimy składników na suche i mokre, tylko miksujemy je w odpowiednich proporcjach. Struktura ciastka powinna być miękka i przyklejać się do palców t trakcie jedzenia. Jeśli się rzuci nim o ścianę i się przyklei, to znaczy, że jest dobry. Pierwszy raz jadłyśmy cupcake w czasach liceum w Wielkiej Brytanii.

Rzucacie o ścianę?

Raz rzuciłyśmy (śmiech). Im dłużej pracujemy, tym mamy większa wprawę i już wiemy, jakie ciastko jest dobre. Zrezygnowałyśmy z sody oczyszczonej na rzecz proszku do pieczenia. Woda gazowana też sprawia, że muffiny lepiej rosną. No, ale nie zdradzimy naszych wszystkich sztuczek kulinarnych. Nie używamy półproduktów.

Produkcja cupcake polega na utarciu puszystej masy z masła z różnymi składnikami. Baza jest prosta. Najtrudniejsze jest wymyślenie kremu i ozdób. Ale to też bardzo popularne ciastko.


Cynamonowe cupcakes z mandarynkami

Tutaj znajdziecie przepisy na babeczki z gotujmy >>>

Nie, ono nie jest popularne.

W Polsce nie, ale ono jest uwielbiane w Wielkiej Brytanii, Stanach i w Australii, Chinach, Japonii, w krajach arabskich zarówno na śniadanie jak i w inne pory dnia. W Polsce dopiero staramy się je popularyzować.Same też bardzo dbamy o warstwę wizualną tych ciastek.

 

Właśnie, one są piękne, pełne soczystych kolorach, z wyrafinowanymi kształtami. Aż szkoda je zjeść – to po pierwsze. Po drugie – czy one nie są produkowane z użyciem dużej ilości chemii?

Stosujemy naturalne barwniki cukiernicze, wegańskie, nie powodują alergii, mogą je spożywać dzieci. Kiedyś na jakiś targach ktoś zaczął się przyglądać wystawie naszych ciastek, zdziwił się i powiedział: „ojej, a to się je? To nie jest figurka?”. Na początku obawiałyśmy się, że nasi klienci będą zadowoleni wizualnie z naszych produktów, a ze smaku – nie. Ale tak się nie zdarza. Masa cukrowa jest tak słodka jak wata cukrowa. Jeśli ktoś nie lubi figurki, może ją zdjąć, a są osoby, które uwielbiają ją jeść.

Zdarzają nam się zamówienia, które są dla nas bardzo wymagające. Nigdy nie oddam zamówienia, którego sama nie chciałabym dostać. Jeśli stwierdzę, że Kubuś Puchatek ma nie takie ucho, jak być powinno, to je wymienię.

Skąd pomysły na figurki?

Bardzo dużo pomysłów podsyłają nam nasi klienci. Kiedyś przygotowałyśmy cupcakes dla osoby, która uwielbia gotować. Na ciastku powstała mała kuchnia: kuchenka gazowa, pojemniki na mąkę, chleb, deska do krojenia, warzywa układające się w napis „Sto lat”.

Przygotowałyśmy też ciastka z motywem łąki – trawa, maki, rumianki, stokrotka. Miałyśmy zamienienie „budowlane” dla jednej z firm budowlanych. Mamy też ciastka z wizerunkami stworów z Ulicy Sezamkowej.W przypadku ślubów państwo młodzi też mają własne autorskie pomysły na to, co powinno znaleźć się na ciastku.

Carabbien beach to muffin z kokosem, ananasem i kremem śmietankowym z motywem nadmorskiej plaży. Rajskie jabłka to muffin z jabłkami, cynamonem i miodem wyglądający jak prawdziwe jabłko. Dobro i zło - ogniste muffiny z chilli z diabelskim motywem i delikatne, śmietankowe z anielskimi skrzydłami.

Kiedy dostajemy zamówienie dla dzieci, zawsze pytamy też, czy nie są uczulone na jakieś składniki. Sama się przymierzam, żeby zaprojektować cupcaks dla osób na diecie Ducana.



A smaki?

Najpierw tworzyłyśmy ciastka wpadające w ogóle gusta: cupcake z kremem waniliowym i truskawką. Mamy ciastka dla wielbicieli klasyki: bananowe z czekoladą, orzechowe, truskawkowe z posypką z prażonych migdałów, musli, itp. Od jakiegoś czasu same poszukujemy niestandardowych projektów: połączenia czekolady z jagodami i cukrem cynamonowym, połączenia konfitury z gorzkiej pomarańczy z czekoladą i kremem z białej czekolady.

Przygotowujemy pyszne kremy: kajmakowy, waniliowy z białą czekoladą, mascarpone, orzechowo czekoladowy, kokosowy o smaku Malibu, masło orzechowe, słodki krem serowo-śmietankowy, czekoladowe genach, śmietankowo-owocowy. Mamy też krem na bazie ptasiego mleczka.

Dla nas cupcaks to dzieło sztuki. Stale przygotowujemy kolejne propozycje. Na naszym fan page na facebooku mamy ponad osiemset zdjęć.

www.facebook.com/SoSweetProject