thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Curry pomidorowe z rybą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Proste, rozgrzewające curry z rybą - ciepły, indyjski smak.

Curry pomidorowe z rybą

Składniki:

Curry pomidorowe z rybą

 

  • 40 dag filetu białej ryby - np. świeży filet z dorsza
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka czerwonej, łagodnej pasty curry
  • cebula
  • 2 cm startego imbiru
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • łyżka mąki
  • sól
  • łyżka cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Curry pomidorowe z rybą
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulkę i starty imbir. Dodać dużą łyżkę czerwonej pasty curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Obtoczyć pokrojoną rybę w mące i dorzucić na patelnię. Podsmażyć, delikatnie mieszając. Dodać zmiksowane pomidory z sokiem. Przykryć, dusić 10-15 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Przyprawić solą i cukrem. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać i gotowe. Podawać z chlebkiem naan.https://gotujmy.pl/placki-naan,przepisy-kuchnia-indyjska-przepis,80415.html

Tagi:

ryba ryby