iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Curry z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis pochodzi z książki "Ciepłe dania na obiad i kolację" autorstwa Doroty Próchniewicz, danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i łatwe.

Curry z kalafiora Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Curry z kalafiora

 

  • 50 dag kalafiora u mnie mrożony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy i imbiru
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Curry z kalafiora
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę w garnku podgrzać olej wymieszany z masłem i dodać cebule z czosnkiem, chwilkę podsmażyć i dodać 2-3 łyżki bulionu oraz curry, udusić do miękkości cebuli, następnie dodać różyczki kalafiora i resztę bulionu dosypać pozostałe przyprawy i pod przykryciem udusić do miękkości kalafiora pod koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie doprawić, przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Idąc za radą autorki podałam carry z podsmażoną kiełbaską i świeżym chlebem.
Curry z kalafiora
Do garnka z kalafiorem dodać pozostały bulion.

Tagi:

kalafior