Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Curry z kurczaka po cejlońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne curry z kurczaka po cejlońsku

Curry z kurczaka po cejlońsku

Składniki:

Curry z kurczaka po cejlońsku

 

  • 1.5 kg kawałków kurczaka
  • 3 łyżki margaryny lub oleju
  • 1/4 łyżeczki nasion kozieradki (niekoniecznie)
  • 10 listków curry
  • 2 duże posiekane cebule
  • 4-5 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 obrane i posiekane pomidory
  • 6 rozgniecionych całych kapsułek kardamonu
  • 1 nieduży kawałek cynamonu

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka po cejlońsku
Na margarynie podsmażyc kozieradkę i listki curry, dodac cebulę, czosnek i imbir, smażyc, aż cebula się przyrumieni. Dodac kurkumę, kolendrę, chili, kumin, koper, paprykę, sól i ocet winny, wymieszac. Dodac kurczaka, podgrzewac na małym ogniu, przewracając mięso z kurczaka, tak aby było cale pokryte przyprawami. Dodac pomidory, ozostale przyprawy i gotowac 45 minut. Wlac mleko kokosowe, gotowac, aż potrawa zgęstnieje. Podawac z ryżem.