Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam pyszne i bardzo aromatyczne danie kuchni indyjskiej, słodyczy dodaje mu suszona żurawina

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 

  • 400g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 350g dyni,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki oleju,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • do podania ryż

Sposób przygotowania:

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
Kurczaka płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy go do miski. Następnie dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy mięso na noc do lodówki. Dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka na rumiano. Wykładamy mięso na talerz, dolewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją mleczkiem kokosowym i gotujemy około 15 minut aż będzie miękka. Dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. 5 minut przed końcem dodajemy suszoną żurawinę. Gdy dynia zmięknie dodajemy kurczaka i podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, Podajemy z ryżem. Smacznego :)
Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
Następnie dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól i pieprz,
Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
Dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju
Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
smażymy kurczaka na rumiano. Wykładamy mięso na talerz,
Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną
Dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. 2-3 minuty przed końcem dodajemy suszoną żurawinę.