Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Cuscuz Paulista

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cuscuz Paulista to słynne brazylijskie ciasto przyrządzanie z mąki kukurydzianej, warzyw, przypraw, kurczaka lub ryb. Bardzo smaczne a przede wszystkim kolorowe.

Cuscuz Paulista

Składniki:

Cuscuz Paulista

 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g Włoszczyzny paski Hortex
  • 1 udko z kurczaka (ugotowane w rosole)
  • ok. 2 szklanek rosołu (ugotowanego na bazie wywaru z kurczaka, cebuli, selera, marchewki, pietruszki…)
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • papryka ostra
  • olej do smażenia i do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Cuscuz Paulista
Na patelni rozgrzać olej. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kolejno dosypać mrożoną włoszczyznę w paski i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie dodać rozdrobnione kawałki mięsa z udka i ok. 3 łyżek kukurydzy. To wszystko zalać rosołem. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, wtedy wsypać mąkę kukurydzianą i nie przestając mieszać połączyć wszystkie składniki gotując jeszcze kilka minut. Konsystencja nie powinna być płynna, ale lekko zbita i wilgotna. Należy też uważać, aby potrawy nie przypalić, składniki powinny się połączyć. Jeśli konsystencja zanadto się wysuszy, wystarczy dolać odrobinę rosołu, Dodać sól i pieprz oraz paprykę do smaku. Jajka ugotować na twardo, pomidora i paprykę (z papryki usunąć gniazdo nasienne) pokroić w krążki. Formę (u mnie do babki) dokładnie wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone jajka i posypać resztą kukurydzy, boki wyłożyć pomidorami i papryką, tak aby powstał dekoracyjny wzór. Nakładać masę warzywną, dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec ok. 10-15 min. Gotową potrawę odwrócić do góry nogami, podkładając talerzyk lub deseczkę. Posypać natką pietruszki.