agula85

agula85

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Cuszima - truskawkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Troszkę czasochłonne ciasto, ale bardzo pyszne

Cuszima - truskawkowa

Składniki:

Cuszima - truskawkowa

 

  • BISZKOPT BIAŁY
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • MASA BUDYNIOWA
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 l mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • margaryna kostka
  • MASA TRUSKAWKOWA
  • 900g truskawek mrożonych
  • 3 galaretki truskawkowe
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 0,5 lśmietana 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO
  • biszkopty okrągłe
  • polewa

Sposób przygotowania:

Cuszima - truskawkowa
BISZKOPT BIAŁY: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka rozmieszane z wodą. Następnie cukier i mieszamy 3 minuty. Na koniec mąka i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie, żeby ciasto nie upadło. Wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut. BISZKOPT CIEMNY: Robimy tak samo jak biały, tylko na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. Wylewamy na brytfankę i opieczemy. MASA BUDYNIOWA: Pół mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym rozpuścić budynie i wylać na gotujące mleko mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce masy budyniowej. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki zmiksować i podgrzać. A następnie rozpuścić w nich galaretki i odstawić do stężenia. MASA ŚMIETANKOWA Śmietanę ubić na sztywno, z cukrem. galaretkę zagotować w 1/4 szklance wody i odstawić do stężenia. Następnie wlać do śmietany i wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - masa budyniowa- tężejące truskawki (pół) - biszkopty okrągłe - druga połowa truskawek - biszkopt biały - masa śmietankowa - polewa :