gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny i dość szybki obiad. Duszony kurczak z ziołowo-paprykowej marynacie z marchewką, cebulą i dynią.

Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka,
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
  • 1 duża marchewka,
  • 250g dyni,
  • 1 duża cebula,
  • Marynata;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazyli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli,
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego,

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie
Ćwiartki dzielimy na udka i podudzia. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marchewkę i dynię kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Mieszamy warzywa z mięsem drobiowym i marynatą. Brytwankę smarujemy olejem, wykładamy równomiernie składniki, zalewamy winem, Dusimy ok 40 minut.Podajemy z ziemniakami. Smacznego. 
Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie
marchew i dynię kroimy w paseczki a cebulę w piórka.
Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie
składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.
Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie
Łączymy mięso z warzywami i marynatą, mieszamy.
Ćwiartki z kurczaka w ziołowo-paprykowej marynacie
wykładamy do brytwanny, zalewamy winem i dusimy.