Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Cwibak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowe wiosenne ciasto dla każdego.

Cwibak

Składniki:

Cwibak

 

  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g mąki
  • 250g bakalii (orzechy, rodzynki, kolorowe owoce kandyzowane)

 

Sposób przygotowania:

Cwibak
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami wsypać cukier i dalej ubijać na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony). Dodać żółtka po jednym, ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać bakalie i owoce kandyzowane obtoczone w łyżce mąki i ponownie delikatnie wymieszać. Bakalie będą równomiernie rozmieszczone w cieście. Wylać ciasto do keksówki (ewentualnie dwóch keksówek) na spodzie papier i piec w temperaturze 180-200 stopni. Polać polewą czekoladową białą lub lukrem cytrynowym. Udekorować kolorowymi owocami kandyzowanymi.