Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ćwikła

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać do wędlin i mięs na zimno

Ćwikła

Składniki:

Ćwikła

 

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • mały korzeń chrzanu
  • łyżka nasion kminku
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • pól szklanki octu winnego
  • łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Ćwikła
Buraki umyć, podgotować wyjąć z wody i wstawić do piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Chrzan umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać, kminek i sparzyć. W słoju układać na przemian plasterki buraków i chrzan, posypując kminkiem, solą i cukrem. Ocet i wino połączyć razem i zalać buraki. Przykryć, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Tagi:

buraki