Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ćwikła z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

U mnie w domu tak przygotowana ćwikła to najchętniej zjadany dodatek do drugich dań. Obowiązkowo też gości u mnie na wielkanocnym stole.

Ćwikła z jabłkiem

Składniki:

Ćwikła z jabłkiem

 

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • 2 winne jabłka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól,cukier,ocet 10 % do smaku

Sposób przygotowania:

Ćwikła z jabłkiem
Buraki myjemy. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak aby buraczki były w całości przykryte. Lekko solimy solą. Gotujemy do miękkości.

Gdy buraczki są ugotowane, odcedzamy wodę, studzimy. Zimne buraczki obieramy ze skórki.

Jabłka myjemy,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne . Buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy jabłka z buraczkami. Doprawiamy buraczki cukrem, octem, odrobiną soli, dodajemy kminek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Wkładamy na parę godzin do lodówki.