Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Cycki Murzynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Super ciasto na czasie i na każdą okazję.

Cycki Murzynki

Składniki:

Cycki Murzynki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 galaretkę cytrynową
  • 1 margarynę Kasię
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 28 okrągłych biszkoptów
  • rodzynki
  • alkohol do namaczania biszkoptów

Sposób przygotowania:

Cycki Murzynki

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C.KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać−nie gotować.Ostudzić. Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu. POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja. Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem ,nasączyć i wyłożyć resztę kremu−rozsmarować. Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście− 7 na długiej a 4 na krótkiej stronie. Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę. Dobrze schłodzić w lodówce. RADA: KREM MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ BEZ GALARETKI,ALE JAK BĘDZIE GALARETKA TO KREM LEPIEJ BĘDZIE SIĘ TRZYMAŁ. DO NAMACZANIA BISZKOPTÓW NAJLEPIEJ UŻYĆ NISKOPROCENTOWEGO ALKOHOLU np. LIKIERU WTEDY JEST DELIKATNE I MOGĄ JEŚĆ TO CIASTO DZIECI.