kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Cycki murzynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z podtekstem

Cycki murzynki

Składniki:

Cycki murzynki

 

  • ciasto:
  • 15 dkg maku
  • 20 dkg cukru (1 szklanka)
  • 6 białek
  • 15 dkg wiórek kokosowych

 

  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • biszkopty- okrągłe

 

  • wódka lub spirytus
  • polewa czekoladowa
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Cycki murzynki
Ciasto:
białka ubijamy z cukrem
dodajemy mak i kokos, dokładnie mieszamy-około 4 minuty mikserem
Pieczemy na formie wyłożoną papierem pergaminowym w 220 stopniach. (najlepiej środkowa półka piekarnika, 2 grzałki-górna i dolna, bez nawiewu!)


Krem:
Z budyni i mleka ugotować gęsty budyń. Ostudzić dokładnie.
Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy do żółtek masło i razem ucieramy.
Do powstałej masy powoli dodajemy zimny budyń i dokładnie mieszamy mikserem.


Wystudzone ciasto smarujemy kremem. Układamy na kremie biszkopty nasączone wódką- płaską częścią w stronę ciasta (wypukła ma być widoczna).
Polewamy wszystko obficie polewą czekoladową.
Na każdym środeczku biszkopta układamy 1 rodzynkę.

Miłej zabawy i oczywiście SMACZNEGO!!!