Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Cycki Murzynki wg Patka2605

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Należy przygotować 2 blachy wyłożone papierem pergaminowym.

Cycki Murzynki wg Patka2605

Składniki:

Cycki Murzynki wg Patka2605

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto makowe:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka maku
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • Poncz:
  • 1 szklanka wrzątku
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 aromat migdałowy
  • Polewa:
  • 0/5 margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Cycki Murzynki wg Patka2605
Biszkopt:żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,potem delikatnie dodać i wymieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Piec 25 minut w 180 stopniach.



Ciasto makowe:białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą ,masę,dodać wiórki i mak i delikatnie wymieszać łyżką.Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.



Masa:zagotować pół litra mleka z cukrem i cukrem waniliowym,żółtka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną i powoli mieszając wlewać do gotującego się mleka.Ugotowany budyń wystudzić,następnie utrzeć kostkę masła i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.



Składanie ciasta:masę podzielić na dwie części,na spodzie położyć biszkopt,rozsmarować na nim połowę masy,na nią położyć ciasto makowo-wiórkowe, na nie rozsmarować drugą połowę masy,na masę ułożyć 27 sztuk okrągłych biszkoptów nasączonych ponczem,polać polewą czekoladową,na środku każdego biszkopta położyć rodzynkę lub ziarenko kawy.



Polewa:wszystkie składniki zagotować,na koniec dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę.