Cycki teściowej

Z kremem « poprzedni | następny »
Cukiereczek13 - Przepis na: Cycki teściowej offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 614
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Cycki teściowej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Takie ciasto przygotowujemy na rodzinne imprezy czy święta, smakuje rewelacyjnie, polecam


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 20

Cycki teściowej - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 4 białka,
  • 120g maku,
  • 80g wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • KREM:
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 130g masła
  • 20 biszkoptów,
  • 20 rodzynek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • kilka kropli soku z cytryny

Cycki teściowej - PRZYGOTOWANIE:

Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600mlo gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Cycki teściowej (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2013-11-12 17:51
Biedna teściowa :)))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-11-12 17:52
edytaha napisał(a):

Biedna teściowa :)))

Ale ciasto Kasiu oczywiście świetne! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto cytrynowe Śmietanowiec z brzoskwiniami Puchatek, czyli ciasto z kremem
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym Tarta z kremem cytrynowym Alpejka malinowa
Tort czekoladowo-chałwowy Tarta z kremem i kiwi Szybkie ciasto z kremem
Kakaowe z bananami Kremówka z domowym ciastem francuskim Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane