Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Cycki teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasto przygotowujemy na rodzinne imprezy czy święta, smakuje rewelacyjnie, polecam

Cycki teściowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cycki teściowej

  • CIASTO:
  • 4 białka,
  • 120g maku,
  • 80g wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • KREM:
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 130g masła
  • 20 biszkoptów,
  • 20 rodzynek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cycki teściowej

Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600mlo gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)