Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne mięsko i bardzo soczyste. Można je spożywać na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Składniki:

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

 

  • 1 kg 20 dag piersi z indyka
  • przyprawa do dań wg uznania
  • sól do smaku wg uznania
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • 280 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki melasy z granatem
  • 2 sztuki świeżych brzoskwiń
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

1.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki
Włożenie do naczynia żaroodpornego piersi z indyka

Do naczynia żaroodpornego włożyć umytą i wysuszoną pierś z indyka.

2.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki
Posypanie piersi z indyka przyprawą do dań, pieprzem i solą

Posypać przyprawą do dań oraz popieprzyć i posolić.

3.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki
Polanie piersi z indyka melasą z granatem

Dosyć obficie polać melasą z granatem.

4.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki
Roztarcie w palcach suszonego majeranku i posypanie

W palcach rozetrzeć suszony majeranek i posypać mięso.

5.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Przekroić brzoskwinie i położyć obok piersi z indyka.

6.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Wlać cydr jabłkowy.

7.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Na wierzchu położyć masło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę i 20 minut.

8.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Upieczone mięso wystudzić w piekarniku. Potem schłodzić w lodówce.

9.

Pieczony cydrowy indyk w brzoskwiniach. Świetne, soczyste mięso do obiadu i na kanapki

Smacznego !


Tagi:

danie mięso