msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Cygara schabowe z borowikami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dzięki nadzieniu borowikowym schab uzyska niecodzienny smak i aromat. Idealny na święta i imprezy, aby zaskoczyć gości.

Cygara schabowe z borowikami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cygara schabowe z borowikami.

 

  • 10 plastrów schabu b/k
  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 garści posiekanego szczypiorku drobnego tzw.siedmiolatki
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 15 dag tartej mozzarelli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • sól,biały pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do panierowania

 

 

Sposób przygotowania:

Cygara schabowe z borowikami.
Namoczyć suszone borowiki,ugotować do miękkości w małej ilości wody (ok.0,5 godziny).Wywar wykorzystać np. na sos lub zupę.
Mięso opłukać,osuszyć i rozbić pojedyncze kotlety jak na tradycyjne schabowe.Lekko osolić.
Borowiki,jajko gotowane,mozzarellę,szczypiorek i jogurt naturalny zmiksować (ja użyłam rozdrabniacza do warzyw).Doprawić solą i białym pieprzem.Więcej przypraw nie dodawałam, by nie przytłumić smaku i aromatu borowików.
Nadzienie podzielić na 10 części (wielkości dużego orzecha włoskiego).
Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć porcję farszu,lekko rozsmarować na środku,zawinąć jak krokiety- najpierw brzegi a później w drugą stronę rulony.
Obtaczać w mące,roztrzepanych posolonych jajkach i znów w mące.Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.Przełożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać jeszcze ok.20 minut.
Cygara schabowe z borowikami.
Etap 1
Cygara schabowe z borowikami.
Etap 2
Cygara schabowe z borowikami.
Etap 3