Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Cynaderki w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta potrawa ma niewielu zwolenników, a szkoda, bo naprawdę dobrze smakuje. Cynaderki podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Cynaderki w jarzynach

Składniki:

Cynaderki w jarzynach

 

  • 1 kg nerek wieprzowych
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • smalec do obsmażenia
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • sól, pieprz mielony, maggi
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • majeranek
  • śmietana słodka 18%

Sposób przygotowania:

Cynaderki w jarzynach

ETAP 1:

Cynaderki w jarzynach
Cynaderki z pokrojonymi jarzynami obsmażyć.

Nerki porozkrawać, wyciąć białe części i zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach zmienić wodę i czynność tę powtórzyć ok. 5 razy.

Następnie nerki odgotować, wywar wylać a nerki umyć w ciepłej wodzie. Ugotować wywar z warzyw i przypraw, włożyć nerki, gotować do miękkości.

Wyjąć z wywaru, zachować jarzyny, resztę wylać. Następnie cynaderki ostudzić, pokroić w szerokie paski.

Na patelni rozgrzać smalec i włożyć cynaderki i pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć ok. 15 min.

ETAP 2:

Cynaderki w jarzynach
Gotowe cynaderki w sosie. Najlepsze z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Zawartość patelni zasypać mąką, zasmażyć do momentu gdy mąka przestanie być surowa.

Zalać wodą lub bulionem do konsystencji sosu.

Doprawić przyprawami. Można posypać natką pietruszki.


Tagi:

podroby dania