Cynamon

to przyprawa z kory drzewa, cynamonowca celjońskiego, najbardziej cenionego przedstawiciela cynamonowców

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cynamon
Ta roślina z rodziny wawrzynowatych pochodzi z tropikalnych rejonów Azji. Od wieków wykorzystywany jako przyprawa, ale także w obrzędach kultowych. Handel nim odegrał ważną rolą w historii Chin, Grecji, Europy i krajów arabskich. Cynamonowce uprawiane są na olbrzymich plantacjach. Korę pozyskuje się z młodych, 2-3 letnich pędów. Cynamon zawiera bardzo aromatyczny i silny olejek lotny (nazywany cynamonowym) oraz mannitol, garbniki, żywice, śluz ii szczawian wapnia. Ma działanie wzmagające apetyt, wzmacniające żołądek i przyspieszające trawienie. Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne. Cynamon ma przyjemny zapach i ostry, korzenno-słodko-gorzkawy smak. Stosuje się go dodając do potraw kawałki kory albo w postaci zmielonej na rdzawy pył. Można nim przyprawiać wszelkiego rodzaju dania słodkie, szczególnie z owocami. Dodaje się go do wypieków, ryżu, napoi owocowych, mlecznych i alkoholowych, zup, ciastek a także drobiu, farszy mięsnych i mięs. Cynamon jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych. Można dodawać go również do kawy. Uważany jest za afrodyzjak. Kora cynamonowca cejlońskiego zwija się podczas suszenia w charakterystyczny sposób - z obu stron. Laski cynamonowca wonnego, kasji, nazywanego fałszywym cynamonem są zawsze skręcone w pojedyncze rurki a jego smak pozostawia u ustach nieprzyjemny posmak.