lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Cynamonki z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, efektowne cynamonowe drożdżowe słodkości z ciasta drożdżowego z rodzynkami.

Cynamonki z rodzynkami

Składniki:

Cynamonki z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Cynamonki z rodzynkami
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, zalać połową letniego mleka, wymieszać, odstawić pod przykryciem. Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na cztery części, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon i kroić w plastry. Tak pokrojone ciastka ułożyć na blasze w dużych odstępach. Wierzch posmarować jajkiem, wstawić do rozgrzanego do temp. 180 C piekarnika i piec około 15 minut.