dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Cynamonowa rolada z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna, szybka w przygotowaniu aromatyczna, rolada cynamonowa z nadzieniem jabłkowym. Idealna do popołudniowej kawki :)

Cynamonowa rolada z jabłkami

Składniki:

Cynamonowa rolada z jabłkami

Biszkopt:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Cynamonowa rolada z jabłkami

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

Nadzienie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach żeby zostało samo gniazdo nasienne. Starte jabłka przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier i cynamon i gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Wyłączamy palnik i wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zwijanie:

Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy masą jabłkową i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby nadzienie nie uciekło. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


Tagi:

rolada