SUPERPRZEPIS

Cynamonowa szarlotka z pianką

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Cynamonowa szarlotka z pianką Więcej zdjęć (6)

Szarlotka niejedno ma imię. Uwielbiam chyba wszystkie szarlotki za aromat który towarzyszy pieczeniu już od momentu kiedy blacha wędruje do piekarnika. Dzisiaj zapraszam na klasykę, która znana jest przez wszystkich królewską szarlotką.

Składniki:

Cynamonowa szarlotka z pianką

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

  • pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowa szarlotka z pianką
Na stolnicę przesiewamy mąkę, którą mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło (masło wyciągnijmy wcześniej z lodówki), żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko i energicznie ciasto.

Z ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę.

Jabłka obieramy,ścieramy na dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, mieszamy z cukrem z wanilią, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Jabłka wykładamy na ciasto.

Pianka:

Białka ubijamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier puder i proszek budyniowy. Powstałą pianę wykładamy równomiernie na warstwę jabłek.

Z zamrażarki wyciągamy ciasto, ścieramy na wierzch na dużych oczkach. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 45 minut.
Cynamonowa szarlotka z pianką
na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, a następnie żółtka, masło i śmietanę
Cynamonowa szarlotka z pianką
zagniatamy kruche ciasto - część wykładamy na blachę
Cynamonowa szarlotka z pianką
przygotowujemy jabłkową warstwę wg przepisu
Cynamonowa szarlotka z pianką
z białek i cukru pudru przygotowujemy piankę
Cynamonowa szarlotka z pianką
na wierzch ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy