Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo kruche, napisałabym nawet, że lekko sypkie. Po prostu rozpływają się w ustach. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy.

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą
1. Jajko, cukier puder, masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cynamon, obie mąki i sodę oczyszczoną i dokładnie ucieramy. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką pszenną.

2. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować większe odstępy ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia lekko się rozpłyną.

3. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

5. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 24 ciastka.