xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Cynamonowe rollsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cynamonowe rollsy z ciasta francuskiego, robiłam je i jadłam pierwszy raz. Okazały się banalnie łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz ;)

Cynamonowe rollsy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe rollsy

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • jajko

Sposób przygotowania:

Cynamonowe rollsy
Gotowy prostokąt ciasta francuskiego dziele na pół. Pierwszy prostokąt smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem. W miseczce mieszam cukier z cynamonem i dość grubo posypuję nim ciasto. Całość zwijam w rulonik - końcówkę (złączenie) dokładnie smaruje jajkiem, aby w trakcie pieczenia ciasto nie rozkleiło się. Ciasto kroję na ok. 1cm kawałki i układam na papierze do pieczenia. Wszystkie smaruję ponownie z wierzchu jajkiem. W ten sam sposób przygotowuję drugi prostokąt ciasta. Rollsy piekę ok. 15min w temp. 180stop. C
Cynamonowe rollsy
Etap 1 Przygotowuję wszystkie potrzebne składniki
Cynamonowe rollsy
Etap 2 Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem z cynamonem
Cynamonowe rollsy
Etap 3 Zwijam w rulon i kroję na 1cm kawałki
Cynamonowe rollsy
Etap 4 Rollsy piekę przez 15min w temp 180stop. C