szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Cynamonowe róże naleśnikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aby nie trzeba było się zastanawiać czy zrobić naleśniki z dżemem czy serem, połączyłam jedno z drugim i wyszła pyszna masa serowa.

Cynamonowe róże naleśnikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe róże naleśnikowe

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
  • 3 łyżki syropu aroniowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)
  • 200 g twarogu (u mnie chudy)
  • 2 duże łyżki sera mascarpone
  • 3 duże łyżki dżemu jabłkowego
  • 1 łyzka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cynamonowe róże naleśnikowe
Do miski wlewamy mleko. Dodajemy mąkę, proszek, wodę, cukier, jajko i cynamon. Dolewamy 2 łyżki oleju i całość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części (tz połowę odlewamy do drugiej miseczki) i do połowy dodajemy syrop aroniowy i odrobinkę barwnika. Dokładnie mieszamy. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką w kształcie koła wycinamy kółka. U mnie z jednego naleśnika powstawały 3 koła. Ser biały mieszamy z mascarpone, dżemem i cukrem pudrem. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 4 lub 5 szt w zależności jak duże róże chcemy. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki. Blisko środka rulonów wbijamy do 2 wykałaczki i przecinamy w środku między wykałaczkami. układamy przecięciem do dołu i formujemy różyczki. Dzięki wykałaczkom się nie rozpadną.
Cynamonowe róże naleśnikowe
Z podanych składników robimy gładkie ciasto
Cynamonowe róże naleśnikowe
Do połowy ciasta dodajemy syrop aroniowy i barwnik
Cynamonowe róże naleśnikowe
Z naleśników wycinamy koła i nakładamy masę serowa
Cynamonowe róże naleśnikowe
Rulon spinamy wykałaczkami i rozcinamy w srodku między nimi.